Inrichting vliegveld
Tijdens de mobilisatie waren de aanwezige sportvelden op Ockenburg, van alle sportattributen ontdaan en tot hulpvliegveld gemetamorfoseerd. Het veld had één baan met grootte van ca. 600 bij 200 meter en was omgeven door een sloot, die in het midden van de zuidoostelijke zijde was onderbroken. Hier bevond zich het wachtlokaal en de ingang tot het vliegveld, de toegangsweg heet nu de Wijndaelderweg, naar de gelijknamige hoeve aan het begin van de weg. Naast het wachtlokaal (C) bevonden zich nog een viertal andere loodsen op het terrein. (zie ook kaartje). Tevens was er naast loods E een grote vliegtuigtent opgericht voor de montage van toestellen.
- A en B: Loodsen, deze waren in gebruik voor de legering van personeel van de bewakingscompagnie, tevens was de commandopost van de compagniescommandant in loods A gevestigd.
- C: wachtlokaal (was de portierswoning van het sportpark Ockenburg)
- D en E: Loodsen, deze waren in gebruik als munitie- en materieelloodsen van de bewapeningsdienst van het Luchtvaartbedrijf. Tevens deden deze dienst als legering van het personeel van deze dienst en van een deel van de bewakingscompagnie. In loods E bevond zich tevens nog een post van de luchtwachtdienst met radio-ontvangtoestel en diverse telefoonaansluitingen.
- F: Fundamenten voor negen, in aanbouw zijnde, vliegtuig shelters/ hangars.
- G: De aanwezige vliegtuigen waren hier aan de noordwestelijke kant opgesteld.
- H: Hoeve Blijrust
De aanleg en inrichting van het hulpvliegveld Ockenburg werd verzorgd tussen 10 en 11 november 1939 door het Bataljon Luchtvaarttroepen wat in 1939 was opgericht voor de werkzaamheden ten behoeve van de luchtverdediging. Het 2e Luchtvaartregiment Ve Groep had haar commandopost in of bij de villa Ockenrode aan de Monsterseweg.
Vliegtuigen
De aanwezige vliegtuigen waren aan de noordwestelijke kant opgesteld langs punt G. Op 8 mei waren er een zevental vliegtuigen overgevlogen vanuit Soesterberg - via Ypenburg. Vijf Douglas 8A-3N (Northrop-85) met registratienummers 394 t/m 398 en twee - niet gevechtsklare - Fokker G-1 Wasp genummerd 345 en 348. De G-1's hadden nog enkele dagen op Ypenburg gestaan nadat ze uit Soesterberg waren gekomen. Deze zeven vliegtuigen waren in beheer bij het Luchtvaartbedrijf.
|
|
|
|
|
Douglas 8a-3N (396) gefotografeerd op Soesterberg vlak voor vertrek naar Ockenburg |
|
Een Fokker G1 Wasp (343)
|
De Douglas-toestellen waren bestemd voor het depot luchtstrijdkrachten en waren volgens de bewapeningsofficier bedrijfswaardig. Later is daar twijfel over ontstaan omdat er niet voor alle toestellen bougies aanwezig zouden zijn geweest. Het verhaal gaat dat door de ontruiming van Soesterberg de toestellen inderhaast moesten worden overgevlogen. Omdat er onvoldoende bougies voorhanden waren werden deze, zodra de vliegers geland waren, direct uit de toestellen gehaald en weer teruggebracht om de andere toestellen te kunnen verplaatsen.
|