Landgoed Ockenburg

Plannen

De plannen betroffen de bouw van circa 170 kamers, congreszalen, restaurants, een wellnesscentrum en ondergrondse parkeergarage. Het huidige pand wordt opgeknapt en uitgebreid. Het realiseren van de plannen was volgens de gemeente niet eenvoudig, aangezien het landgoed onderdeel is van het beschermde natuurmonument Solleveld. Na een uitgebreide studie is er een plan ontwikkeld om respectvol om te gaan met het monumentale landhuis en de omliggende natuur. De oorzaak hiervan was dat de gemeente in januari 2008 haar huiswerk over moest doen voor de bouw van een sporthal. De provincie was bang dat de Raad van State het plan voor Ockenburg zou vernietigen, als tegenstanders naar de rechter stapten. De gemeente had hierbij dus verzuimd om onderzoek te doen naar de gevolgen voor de natuur en was dat volgens de Flora- en Faunawet wel verplicht. De provincie kon daardoor voorlopig niet meewerken aan het bouwplan. Eind januari 2008 maakten CDA-raadsleden Wil Vonk en Ries Smits zich zorgen over de toekomst van het landgoed Ockenburg omdat er dus vertraging was opgetreden in de bouwplannen. De beide raadsleden vroegen het waarom dit onderzoek niet was uitgevoerd. Daarbij had het CDA signalen ontvangen dat hier een sporthotel gevestigd zou worden, in tegenstelling tot de eerder aan de gemeenteraad voorgelegde plannen voor een 5-sterrenhotel met de congresfunctie. Het CDA vroeg het college welke besluiten hieraan ten grondslag lagen en waarom de raad hierover niet was geïnformeerd.

In antwoord op mondelinge vragen antwoordde wethouder Marnix Norder dat er wel onderzoek was gedaan naar natuureffecten maar dat deze onderzoeken niet bij de provincie bekend waren. Ook wilde de provincie mogelijk nog een nader onderzoek maar volgens de wethouder was dit onnodig, mede omdat ook de milieu-organisaties het belang van dit onderzoek niet zagen. Het raadslid Ries Smits had bij de wethouder Norder aangedrongen op een snelle behandeling zodat de bouwplannen zo min mogelijk vertraging opliepen. Ook het bericht dat er in plaats van een 5-sterrenhotel een sporthotel op Ockenburg zou worden gevestigd bleek niet zo te zijn.

Voorlopig Ontwerp Landgoed Ockenburg
Het college van Burgemeester en Wethouders stemde op 7 juli 2009 in met het Voorlopig Ontwerp Landgoed Ockenburg. Met de renovatie van het landgoed werden de natuur- en cultuurwaarden verbeterd. De oprijlaan, het landschapspark en het weiland zouden worden aangepast. In het landschapspark moesten de kenmerken van de landschapsstijl worden hersteld. Hierbij ging het vooral om het herstel van het oorspronkelijke padenverloop. Veranderingen aan het landgoed moesten daarom voldoen aan strenge voorschriften. Om die reden werden de ingrepen in de ruimtelijke structuur (bomen en beplanting) beperkt en werd dus ook het landhuis op het landgoed gerenoveerd. Een dag eerder, maandag 6 juli, werden omwonenden en andere belangstellenden tijdens een informatieavond over de laatste stand van zaken en de precieze plannen geïnformeerd. De bouwaanvraag voor de nieuwbouw van het hotel en renovatie van landhuis Ockenburg was op 15 juni 2009 ingediend. Zodra deze aanvraag en de andere vergunningen waren goedgekeurd, moest de bouw van start moeten gaan.

Vertraging
In mei 2011 werd bekend dat de plannen om het 5-sterenhotel en theeschenkerij te bouwen weer ernstige vertraging opliep. De gemeente Den Haag was druk in de weer om het bestemmingsplan van het landgoed aan te passen. De Provincie lette nauwlettend op dat de flora en fauna van het gebied niet aangetast werden en dat er in het Natura 2000 gebied gebouwd kon worden. Beide zaken waren in het bestemmingsplan niet op orde; het hotel en het ontwerp van de theeschenkerij overschreden de grenzen van het Natura 2000 gebied en de koeweide om te  zetten als hondenuitrenplek werd ook niet door de Provincie geaccepteerd. Zelfs voor de waterpomp en de speeltoestellen waren aparte ontheffingen door de Provincie gegeven. De gemeente Den Haag liep op dat moment tegen de grenzen op het Provinciaal beleid. Na het zomerreces van 2011 werden de aanpassingen in het bestemmingsplan aan de raad voorlegd en startte tegelijkertijd weer een inzage termijn, dus de mogelijkheid om weer bezwaar aan te tekenen en het aangepaste bestemmingsvoorstel werd ook aan de Provincie ter goedkeuring voorgelegd. Oud-raadslid Wil Vonk vond het onbegrijpelijk dat de raad geen vragen stelde of het plan om een 5-sterren hotel en een theeschenkerij te bouwen nog wel van de grond zou komen. Het Masterplan Kijkduin was immers door door de kredietcrisis van de baan en alleen particulier initiatief kon nog voor de enige vernieuwing zorgen. Daarnaast werd nog onderzocht of de aanbestedingsprocedure voor de theeschenkerij juist was toegepast.

Uitstel of afstel ?
In september 2011 kwam het nieuws naar buiten dat de bouw van het 5-sterren hotel in problemen was gekomen. Wethouder De Jong gaf aan dat NOVA Vastgoed een voorstel had gedaan om het bouwplan aan te passen. Als reden werd de marktsituatie opgegeven. Volgens NOVA Vastgoed was het nodig het plan te herzien en in plaats van een 5-sterren hotel een 4-sterren hotel te overwegen en te bekijken of het mogelijk was meer kostenefficiënt te gaan bouwen. De directeur van het Zuid-Hollandslandschap had volgens de wethouder onjuiste informatie gegeven dat er geen "gegadigden" meer zouden zijn. De coalitiepartijen VVD, PVDA en CDA zwegen in alle toonaarden over het uitblijven van de bouw van het hotel. Oud-raadslid Wil Vonk vond dat Loosduinen aan de bel moest gaan trekken; de villa/landhuis stond nog steeds te verkrotten en voorlopig was er geen uitzicht op een snelle start van de bouw van het hotel. Via de Commissie Loosduinen zou een ongevraagd advies op zijn plaats zijn om via hun zijde de kat de bel aan te binden, aldus het oud-raadslid. Uitstel en een mogelijk afstel had ook alles te maken met het onderhoud van het landgoed. In november 2011 werd vernomen dat er nog slechts een projectontwikkelaar was, die geld wilde steken in de bouw van een 3-sterren hotel. De raad moest nog ingelicht worden over het nieuwe ontwerp en de verwachting was op dat moment dat pas in 2014 het hotel klaar voor gebruik zou moeten zijn. Het Chalet had voor deze ontwikkelaar geen prioriteit. Pas wanneer het 3-sterren hotel, mits ter goedkeuring door de raad en gebouwd binnen de grenzen van het Natura 2000 gebied, haar deuren kan openen, zou de nieuwbouw van het  Chalet ter sprake komen. Op 14 december 2011 was er een overleg tussen wethouder De Jong en de NOVA Ockenburgh BV geweest om te spreken over de bouw van het hotel zij het met een kleinere congresfunctie en niet meer met de ambitie van een 5-sterrenhotel.

Versobering
Op 22 maart 2012 stuurde wethouder De Jong een update aan de Commissie Ruimte over de stand van zaken van de (ver)bouw van het Rijksmonument landhuis Ockenburgh tot hotel en congrescentrum. In deze update sprak de wethouder De Jong over een versobering van het hotel en over minder kamers en minder congresruimte. De rustieke woning aan de Monsterseweg 8b (de eerste theeschenkerij op het landgoed) zou de functie van woonhuis behouden. Vastgesteld werd dat onder voorbehoud  er geen beroep tegen de vaststelling van het bestemmingsplan en/of de verlening van de bouwvergunning, de bouw zou starten in januari 2013. Begin september 2012 dacht de Raad van State (RvS) 2 weken na over het verzoek van de stichting Duinbehoud en de stichting Westlandse Natuur om de natuurvergunning die de provincie Zuid-Holland had verleend voor de renovatie van landgoed te schorsen. Eerder protesteerden de stichtingen al bij de provincie, maar omdat ze bang waren dat er al voor de behandeling van hun bezwaar schade werd toegebracht aan de natuur, was de kwestie ook aan de RvS voorgelegd.

Ongewijzigd
Op 10 december 2012 werd bekend dat de plannen voor de bouw van het hotel en het congrescentrum op het landgoed ongewijzigd bleven. Na 2 overleggen met de bewoners besloot NOVA Ockenburgh BV de gesprekken al niet meer voort te zetten. De plannen van de bewoners zouden financieel niet haalbaar zijn. Dit bijvoorbeeld omdat het alternatief veel kleiner was dan het plan van de ontwikkelaar. De gemeente zelf voelde ook niet veel voor doorgaan met het plan van de bewoners, omdat het erg afweek van de uitgangspunten die de gemeente hanteerde. Dat zou leiden tot veel nieuw overleg, ernstige vertragingen en mogelijke claims, aldus de wethouder De Jong. Wel had zij een nieuw onderzoek laten doen naar het parkeren en de veiligheid van de fietsers met daarin plannen voor een kleine parkeergarage bij het nieuwe complex en een wat breder fietspad naar Ockenburg.

Van de baan...
De wethouder De Jong trok op 18 december 2012 het plan in waardoor de bouw van een hotel en congrescentrum op het landgoed van de baan was. De wethouder had het plan ingetrokken omdat de projectontwikkelaar die het hotel zou bouwen niet kon leven met een aangepast voorstel van de gemeente. Daarom was de bouw onhaalbaar geworden, zo schreef De Jong aan de gemeenteraad. De wethouder wilde dat onder het complex een parkeergarage zou komen waaraan de gemeente financieel zou bijdragen. Maar dat was voor de ontwikkelaar onaanvaardbaar, bleek op 13 december 2012 tijdens de commissievergadering. 'Gelet op de reactie van de ontwikkelaar, is het plan voor de herontwikkeling van landgoed Ockenburgh niet haalbaar', schreef De Jong. De Haagse Stadspartij was blij dat het ontwerp-bestemmingsplan voor Ockenburg door het college was ingetrokken: 'Het desastreuze hotelplan van projectontwikkelaar Nova is van de baan' en 'Wethouder Marjolein de Jong heeft de boel uit de hand laten lopen. Ze liep veel te lang aan het handje van de projectontwikkelaar en is te laat begonnen met luisteren naar de buurt. Haar poging om de boel vlot te trekken is jammerlijk mislukt', schreef de partij.

This site was last modified on 05/01/2025 at 14:13. (c) Landgoed-Ockenburg 2010-2025