Vliegveld Ockenburg

Van mobilisatie naar inval
Dhr. H. Gude
Den Haag, mei 2002

Toen de mobilisatie werd afgekondigd woonde Han Gude in de Van Beuningenstraat in het Haagse Statenkwartier. Hoewel hij er wel de leeftijd voor had, hij was afgekeurd, werd hij niet opgeroepen voor het vervullen van de dienstplicht. In de school iets verderop in de straat werden Nederlandse militairen gelegerd. Vrij spoedig daarna werd er contact gelegd met de leidinggevende kapitein, vader Gude was in dienst geweest en wilde daarom graag iets doen voor de mannen. Vanwege zijn beroep, hij werkte als vertegenwoordiger bij chocolade fabrikant Droste, was Gude senior in het bezit van een automobiel van het merk Opel. Afgesproken werd dat de Nederlandse militairen hiervan gebruik konden maken wanneer dit nodig was.

Gude fietste in die tijd veel door de stad en kon zich nog herinneren dat er op verscheidene plaatsen afweergeschut werd geplaatst, o.a. in de Constant Rebecquestraat bij het Gemeentelijk Energie Bedrijf. Het geluid van dit luchtdoelgeschut deed hem denken aan het slaan met een moker op een treinrail. Ook ging hij regelmatig op Kijkduin kijken, zijn oom had daar een uitspanning genaamd 't Hilletje. Tijdens een van deze bezoeken was daar stond er een Nederlandse pantserauto opgesteld, toen hij dit nader wilde bekijken werd hij weggestuurd door de militairen.

Toen de oorlog uitbrak kwamen de militairen in de school in Van Beuningenstraat ook in actie en werd er een beroep gedaan op de auto. Zo reed Gude senior de militairen naar vliegveld Ockenburg om krijgsgevangenen op te halen. Begeleid door twee Nederlandse militairen met getrokken revolver werden er ritten van en naar het vliegveld gereden. De dagen erna werd de auto ook nog gebruikt voor het vervoeren van voedsel. Gude kon zich nog herinneren dat de militairen naar een bakker op de Westduin weg zijn gereden om brood te halen. Op de avond van 10 mei 1940 moest er verduisterd worden, om half tien 's avonds moest alles donker zijn, dit werd door de politie gecontroleerd.

Ook tijdens de vijf dagen strijd vertoonde Gude zich met de fiets in de stad. Zo zag hij NSB-ers op de Van Boetzelaerlaan worden aangehouden bij een militaire controle. Op het Gevers Deynootplein stond een Nederlandse veldkeuken opgesteld. Na de capitulatie zag hij hoe Nederlanderse militairen op het Malieveld hun motoren in brand staken, dit om te voorkomen dat deze in Duitse handen zouden vallen.

Vanwege het verhaal van zijn vader over het vervoer van krijgsgevangen vanaf Ockenburg is hij na de meidagen daar gaan kijken, daar heeft o.a. hulzen en een granaat meegenomen. Gude senior vond dit niet zo leuk, daarom moest het materiaal worden afgegeven aan de kapitein in de nabijgelegen school. Deze bekeek het spul en gaf het vervolgens weer terug, het bleek niet gevaarlijk te zijn. Hij zei:'erg dat onze jongens er met oefengranaten op worden uitgestuurd'. Deze oefengranaat doet sinds jaar en dag dienst als brieflegger.

"Souvenirs van Ockenburg"
Relikwieën afkomstig van de meidagen (foto: Gerko van Ojen)

This site was last modified on 25/03/2024 at 10:46. (c) Vliegveld-Ockenburg 2001-2024